De Yoga Experience

Stel je voor, je bent een nuchtere jongen van bijna 40 die in de ict werkt. Je hebt interesse in spiritualiteit, maar nog weinig gedaan in deze richting. Per toeval ben je in contact gekomen met yoga. Je hebt weinig met de voordelen die je toe zouden komen door beoefening maar je merkt wel dat het je tennis prestaties verbeterd. Dit is erg belangrijk voor je want je bent een fanatieke tennisser die drie keer per week op de tennisbaan te vinden is. Dan verhuist je yogalerares, stoppen de lessen en gaan je tennis prestaties achteruit. Help! En nu? Een nieuwe yogaklas zoeken? Nee, je bent bang om in zweverige toestanden verzeild te raken en je bent gehecht aan je lerares en haar stijl. Je krijgt een goed idee; je vraagt haar gewoon mee op vakantie! Jij betaald en als tegenprestatie geeft zij yoga

Je vind het wel heel spannend om haar mee te vragen. Gelukkig zijn jullie al op vriendschappelijke basis. Je doet het gewoon en haar reactie is heel positief. Ze vind het een goed plan en stemt toe.

De bestemming word Kaapverdië. Drie weken later, half november, zwemmen jullie in de zee en genieten enorm. In acht dagen heb je net zoveel yoga gedaan als je normaal gesproken, in drie maanden zou hebben gedaan. Je ontwikkeling gaat als een trein en na die week ben je een ander persoon geworden. Dit verhaal is waargebeurd en is zo bijzonder geweest dat ik het graag deel. Wat kan Dru yoga in een week met je doen? Ik vertel het graag wat het met Mark heeft gedaan.

Kaapverdië

Als reiziger heb ik al ontzettend veel plekken bezocht, maar zo'n lelijk eiland als Sal ben ik nog nooit tegengekomen. Alles is kaal, droog en dor en op een paar verdwaalde cactussen en palmbomen na groeit er niet zo veel. Het is plat op een paar vulkanische bergen na die als steenpuisten oprijzen uit de aarde. Het is echt bizar dat daar toerisme te vinden is. Daarentegen zijn de stranden mooi en is er veel op en in het water te beleven. Santa Maria, waar wij verbleven, was een bruisende plek bestaande uit een paar straten met vrolijke mensen. Het is een perfect eiland voor een yoga retraite omdat er verder niet heel veel te beleven is.

De maan

Op maandag 14 november 2016 was er de grootste supermaan aan de hemel te zien sinds 60 jaar. We keken er enorm naar uit om op een eiland dicht bij de evenaar te zijn om dit indrukwekkende natuurverschijnsel te aanschouwen. Drie dagen rond de volle maan hebben we heerlijk buiten op het balkon geslapen onder het zilver witte maanlicht.

Yoga

Terug naar de yoga. Ik word enorm enthousiast van Dru Yoga en met veel passie geef ik dat dan ook graag door. Dit zijn de belangrijkste punten waar Mark mee aan de slag wil;

  • wilskracht ontwikkelen
  • pijn in de onderrug aanpakken
  • meer genieten van het leven
  • minder stress en meer rust

Op basis daarvan heb ik een lesplan opgesteld. s'Ochtends hadden we een gevarieerd programma. Vaak waren we voor 8u wel uit de veren en dan hadden we veel bekijks van de straatwerkers die genoten van onze levendige activatie op vrolijke muziek. De 20 minuten durende eindontspanning was altijd een goed begin van de dag. De avondyoga sessie gebeurde voor het eten, want meestal aten we pas rond 21uur.

Voor de mensen die bekend zijn met Dru Yoga, vind ik het leuk om het programma te vermelden.

Ochtend programma

In de ochtend na de activatie begon Mark met de zonnegroet, nadat hij wist hoe het moest vond hij het fijn om het op zijn eigen tempo te doen. Verder hebben we:

  • EBR 2 regelmatig gedaan. Een EBR  (energy blockage release) is een bewegingsprogramma die is samengesteld om de geblokkeerde energiestroom weer op gang te brengen.
  • Asana's: de berg, trikonasana, krijger, hond, kat, cobra, kameel, pashimottanasana, kindhouding, krokodil en veel draaiingen
  • Regenboogkriya, middenrif-, en diepe yoga ademhaling

Avond programma

In de avond hadden we een energetisch programma. Deze bestond uit:

  • Groet aan de 4 windrichtingen. Dit is een krachtige EBR die trauma's op kan lossen. Een mooie vloeiende krijger achtige serie en de favoriet van Mark.
  • EBR 5, vrij baan voor verandering. Deze sequentie is samengesteld om je een heldere visie op je levensdoel te geven en zorgt ervoor dat je diepgewortelde angsten en emoties kan loslaten
  • EBR 7, dynamische ontspanning. Een favoriete reeks van mij waarin je op diep niveau ontspant en word opgeladen met prachtige visualisaties.

Deze 3 EBR's hebben we een week lang geen enkele keer overgeslagen. Tijdens de avond sessies kwam er het meest in beweging bij Mark.

Dagboek

Woensdag dag 1:
Na aankomst hebben we onze eerste avond yoga gedaan om de stijfheid van 8,5 uur vliegen eruit te krijgen. We hebben een prachtig balkon met uitzicht op zee die zich hier perfect voor leent! Kennis gemaakt met de Kaapverdiaanse keuken en live muziek.

Donderdag dag 2:
Vandaag heeft Mark een aantal affirmaties gekregen en na de yogales deelde hij het volgende:

Ik heb wel nog steeds moeite om mijn gedachten erbij te houden. Daarnaast ben ik vooral met techniek bezig en voel ik nog niet zoveel stromen.

We hebben de stranden verkend en een fijne strandplek gevonden. Mark was droevig na de avond sessie. Hij was verrast dat zich dat al na twee dagen aandiende, maar de echte zondvloed zou pas dagen later komen.

Vrijdag dag 3:
Vandaag had hij geen zin om weer zo droevig te worden, maar na de avondsessie gebeurde er iets verrassends. Tijdens de vier windrichtingen voelde hij zich enorm sterk. Hij ervaarde vanaf dat moment een hoop vreugde en veel zelfvertrouwen in zichzelf. Hij kreeg het inzicht dat je je niet zo aan de verschillende emoties hoeft te hechten.

Mark: Vandaag was niet beter dan gisteren, sterker nog, de dag van gisteren was misschien wel veel beter omdat ik daarmee pijn uit het verleden heb kunnen oplossen.

Die avond zijn we goed los gegaan in de reggae bar, Mark heeft vroeger salsales gehad en kan erg goed dansen.

Zaterdag dag 4:
O jee... diarree en dat zou bijna de hele vakantie aanhouden. Omdat we vaak onze gerechten deelde en dus ongeveer hetzelfde aten, had ik het idee dat hij extreem aan het 'loslaten' was omdat ik dus nergens last van had.  Zaterdag middag hebben we een shoot gedaan. Mark is fotograaf naast zijn werk en ik sta graag voor de camera. Dit hebben we eerder gedaan. Een aantal van zijn foto's zijn onderaan de blog te bewonderen.

Zondag dag 5:
De ochtend yoga hebben we maar overgeslagen omdat hij zich niet zo lekker voelde. Na de avondsessie kreeg Mark een intense ervaring waarin hij contact heeft gemaakt met zijn innerlijk kind.

Mark: tijdens de eindontspanning moest ik alles wat ik niet nodig had via mijn stuitje loslaten en de aarde in laten stromen. Toen ze dat zei kwam er een stortvloed los en zag ik dingen uit het verleden voor me. Heerlijk de tranen en emoties los kunnen laten en omdat ik dit een paar dagen later opschrijf heb ik echt het gevoel dat er iets definitiefs is opgelost. 

Maandag dag 6:
Vandaag was het de meest intense dag, het was dan ook volle maan. Er gebeurd veel procesmatig en het is bijna niet meer bij te houden allemaal. Maar maak je geen zorgen want er word voor voldoende ontspanning gezorgd. We zwemmen, snorkelen, lezen, dansen en liggen in de hangmat.

We hebben een coaching sessie gedaan gevolgd door een rebirthing, ook wel verbonden ademhaling genoemd. Voor degene die deze ademtechniek kennen; de balkondeur en de ramen moesten dicht....

Mark: na afloop van de rebirthing sessie voelde ik alsof ik koorts had en heb ik een kwartier rillend en zwetend in de foetus houding gelegen. Daarna heeft het mij nog een uur gekost om bij te komen. In eerste instantie wilde ik niet meer met de avond yoga sessie meedoen maar nadat ik een douche had genomen, heb ik er toch aan meegedaan. Het voelde erg fijn.

Dinsdag dag 7:
Tijdens de ochtend sessie op het strand hadden we nieuwe vrienden gemaakt, een bruin alpha mannetje hield de wacht bij mij en Mark haalde het niet in zijn hoofd om te dichtbij te komen. Een andere hond deed mee met de eindontspanning en verkeerde naast ons, in een diepe staat van rust.  Niet alleen de honden hier maar ook de katten zijn niet van onze schoot weg te slaan en wachten ons buiten het appartement op. Ik weet dat ik een dierenmagneet ben en nu weet Mark dit ook van hemzelf. Misschien zijn de Kaapverdiaanse straatdieren extreem lief maar een ding weten we nu zeker: Yoga trekt dieren aan!

Eind van de middag zaten we in ons favoriete tentje in de hangmat. Ik vroeg hem wat afgelopen dagen voor hem gedaan hadden en hij barste in vreugdevolle tranen uit. Heel veel was zijn antwoord, hij heeft hoop gekregen. Zoals we door de dag vloeide, vloeide Mark ook door de avond sessie. Voor zijn idee viel alles samen en hij was voor het eerst in staat om de energie tussen zijn handen te voelen. De prana oftewel levenskracht.

Woensdag dag 8:
Tijdens de eindontspanning na de ochtend sessie gaf ik een uitgebreide bodyscan waarin hij in diepe ontspanning verkeerde. Ik vroeg hem om de energie vanuit zijn hart via zijn armen en handen naar buiten te laten stromen. Op dat moment voelde ik de kamer in een soort van liefdesbubbel veranderen. 'Volgens mij gaat deze oefening je erg goed af want ik voel de hele kamer veranderen' zei ik.

Het meest bijzondere moment was tijdens de bodyscan. Op een gegeven moment moest ik contact maken vanuit mijn hart naar mijn armen en palmen van mijn hand en de energie laten stromen... En dit gebeurde ook. Een waanzinnig gevoel om twee grote witte bundels van energie uit je handen te laten komen!

 

Nawoord

Deze reis heeft behoorlijk veel indruk op me gemaakt. Wat me het meest raakte was om Mark zo te zien groeien en openen. Als je zo'n 24 uur per dag samen bent, leer je elkaars kanten wel kennen. Hoe meer je van elkaar ziet, des te (h)echter een relatie word. Ook ontdek ik steeds beter dat hoe dieper je jezelf accepteert, hoe meer je de ander in zijn waarde kunt laten zonder geïrriteerd te worden. Ik heb niet alleen ontzettend genoten van de yoga maar ook van het vakantie vieren, de zee, het eten, onze dag tripjes, de humor, om anderen en onszelf (en alle processen).

Als je dit gelezen hebt en je wilt ook in een week tijd een sprong maken in je ontwikkeling. Met mij een week op vriendschappelijke basis naar een zonnig eiland, dan hoor ik graag van je!

De Yoga Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *